Játékról

ASHES OF CREATION


Az Ashes of Creation egy Sandbox/Themepark rendszerre épülő fantasy mmo játék PVE és PVP elemekkel, amelyben a játékosok döntései alakítják majd a körülöttük lévő világot.
MEGJELENÉS: Hivatalos nincs, de 2024 a legvalószínűbb dátum.
Motor: Unreal Engine 5.
Gépigény: Később

Az indulás:

 • Karakterkészítéssel indítasz, kiválasztod a fajodat, kasztodat, megjelenésedet.
 • Ezután 4 portál közül kiválaszthatod a kezdő zónát.
 • Minden faj saját zónával rendelkezik, de nem kötelező választani.
 • Új világtérkép készült, amely 3x akkora mint a régi. 400 négyzetkilóméter volt a régi, az új 1200, amelyől 700 víz és 400 föld terüllet. A régi verzióhoz képest kb dupla annyi földterület és 3x annyi víz várható az új világtérképen.
  Bejárási adatok:
   – Node gyalog két perc, lovon másfél
   – Node és Node között 5 perc gyalog, 3.5 lovon
   – Legészakibb és legdélebbi pont között gyalog 75, lovon 50 perc
   – A világ nem gömb, hanem lapos, hajózásnál ez ugye szempont
 • A világ változatos, találkozhattok sivataggal, mocsárral, erdővel, havas hegyekkel, szigetekkel, stb…
 • A világ teljesen nyitott és rendelkezik egy föld alatti területtel is, amit Under Realm (Tulnar faj területe) zónának neveznek.
 • A világ ködbe vész addig ameddig fel nem fedezed.
 • Néhány területen az évszakok is változni fognak, amelyek buffokat, debuffokat és farmolási kihívásokat rejtenek magukban. Az évszakok hetente váltakoznak.
 • A maximum szint 50, és megközelítőleg napi 4-6 óra játékkal 45 nap után érhető el. A másodlagos kaszt 25. szinttől választható.
 • A repülő hátasok nagyon ritkák, maximum a kastélyokkal rendelkező guildek vezetői, a nagyvárosok polgármestere rendelkezik velük, valamint a Raid/World Boss-okból dropjából nagyritkán eshet még ilyen hátas.
 • A gyors utazás lehetősége nagyon le van korlátozva, a tudományos max szintű csomóponton lehet portál, amely alkalmazható a csomópont fennhatósági területén belül. 

A tervezés során öt fő alappillért határoztak meg a fejlesztők:

 1. Ösztönző és magával ragadó történet
 2. Dinamikus világ
 3. Játékosok egymásra hatása
 4. Karakter fejlesztés
 5. Kockázat vs Jutalom

Inspiráció:


Az Ashes of Creation elkészítéséhez számos MMO játék biztosított inspirációt:

 • Eve Online: regionális gazdasági rendszerével és a kockázat vs jutalmazás kialakításával
 • Archeage: építési rendszerével, szállítási és tengeri hadviselésével
 • Lineage 2: ostromaival, PVP zászló rendszerével, Open World PVP-vel, valamint a Guild fejlesztésekkel
 • Star Wars Galaxies: Gyártó rendszer

Fajok és Kasztok:
Bővebben a témáról. >> Fajok


A fajokról pár pár apróság:

 • A fajok rendelkeznek módosítókkal, és minden fajnak megvan a saját alap statisztikai pontja (Power, Dexterity, Constitution, stb…)
 • Minden fajnak megvan a maga előnye, de egyik sem kiugró annyira, hogy domináns lehessen
 • A fajok rendelkeznek kezdő területtel, amely tartalmaz egy Divine Gateway-t (nevezzük csak portálnak)
 • A Tulnar faj területe nem rendelkezik portállal
 • A játékosok számára nincs kötelező kezdő terület, választhatnak bármelyik portál közül

Az Ashes of Creation-ben 9 választható faj közül választhatunk, amelyek 5 csoportba sorolhatóak:

 1. Aela Humans (Kaelar és Vaelune) – Ember
 2. Pyrian Elves (Empyrean és Py’Rai) – Elf
 3. Kaivek Orcs (Ren’Kai és Vek) – Ork
 4. Dünzenkell Dwarves (Dünir és Niküa) – Törp
 5. Tulnar

Kasztok:
Bővebben a témáról. >> Kasztok és skillek

Elsőként az elsődleges kaszt kerül kiválasztásra, majd ahogy a játékos halad előre, lehetőség lesz arra, hogy a másodlagos kasztja is legyen a karakternek. A kettő kombinációja alkotja majd a kaszt végleges típusát. A táblázatból látható, hogyan alakulnak az elnevezések:

Egyéb információk:

 • Az elsődleges kaszton a játékos nem fog tudni változtatni, alt-ot kell indítania
 • A másodlagos kaszt változtatható, de ehhez küldetést kell teljesítenie, amint majd a Node egyik NPC-jétől lehet felvenni

Skillek:


Amit eddig megtudtunk a skill-ekről az az, hogy az elsőként kiválasztott kaszt skill-jei határozzák meg karakter képességeit, majd ezeken módosít a másodlagos osztály úgy, hogy változnak az elsőként kaszt skill-jei és újabbak is érkeznek. Szintenként fejleszthetjük skill-jeinket és eldönthetjük, hogy több skill-ünk legyen amelyek gyengébbek, vagy kevesebb, de erősebbek.

A játékos szabadon kialakíthatja aktív képességeiből az action bar-ját, amely nagyon hasonlóan működik, mint a többi MMO-ban. Limitált hely, de forgatható skill bar, ahova azokat a skill-eket húzhatjuk ki, amelyeket alkalmazni szeretnénk.

 • Hibrid harcrendszer, tab-os és akció orientált skillekkel
 • Lesz kitérés
 • Kombó rendszer
 • Ütközés mechanika (Collision)
 • Ultimate képességek

Node Rendszer:
Bővebben a témáról. >> Node rendszer


A játék egyik alappillére a Node (csomópont), ami egy központi mag és az azt körülvevő befolyási zóna együttesen alkot. Ilyen Node-ból 85 lesz megtalálható a rendelkezésre álló térképen. A legnagyobb szintű városból maximum 5 lehet a világtérképen. A játékosok tevékenységei alakítják ezeket a területeket, amelyek kis táborokból akár nagyvárosig is fejlődhetnek. A városok rendelkezhetnek polgármesterrel és vezetőséggel, akik a város fejlődésébe is beleszólhatnak, épülettípusokat választhatnak, különböző szolgáltatásokat. A város fejlődése kihat a körülötte elterülő befolyási zónára, mivel küldetéseket, dungeon-okat, eseményeket, raid-eket is megnyithat egy-egy Node szintje. Ezek teljesítése ismét hozzájárulhat a Node fejlődéséhez, amely zónája el is nyomhatja, a körülötte lévő többi Csomópontot.

 • Node-ok szintje: Expedition (Expedíció) >Encampment (Táborhely) > Village (Falu) > Town (Község) > City (Város) > Metropolis (Világváros)
 • Node-ok típusa: Divine (Isteni), Economy (Gazdasági), Military (Katonai), Scientific (Tudományos)
 • A Node szintje 0-ra visszaesik, ha az ostrom alatt elesik, ezért és a típusok miatt, nem nagyon lesz két egyforma szerver.
 • Polgármester: Falu szinttől lehet polgármestert kinevezni, aki tud adókat beállítani, építeni, stb. A Node-ok típusától függ, hogy a polgármester miként kerül a pozícióba, havonta egyszer lesz választás.

PvE és PvP:


Az Ashes of Creation számos lehetőséget biztosít a PVX-re, amely különböző tevékenységek során alakulhatnak ki. A játékban nem lesznek frakciók, nem lesznek jók és gonoszak, nem állítanak senkit sem döntés elé, hogy oldalt válasszon.

PVE:
A PVE tartalom a következő elemekből áll : Küldetések, Dungeonok, Instance-olt Dungeonok, Raid, Instanceolt Raidek, World Boss-ok, Monster Coin rendszer, amelyek a Node-okhoz kapcsolódnak. A PvE csapatos Dungeon és Raid tartalmak lehetnek 8, 16 és 40 fősek, a tartalom 80% pedig open world (nyílt világú).

 • Nem lesz csapatkereső, kénytelenek lesznek a játékosok kommunikálni, csapatokba rendeződni
 • A Dungeon és Raid tartalmak nehézsége úgy alakul, hogy minél beljebb halad a parti, annál nehezebb mobok és bonyolultabb mechanikák lesznek, nyilván nagyobb jutalmakért. Az említett tartalmak típusai függnek a Node-októl.
 • Monster Coin rendszer: Random események a Node fejlődése során, amikor mob hullámok támadják a Node-ot. Ezek a lények dobhatnak érméket, amelyek segítségével a játékos szörnyé változhat és segíthet a lényeknek az ostromban. A támadás során a Node nem pusztul el, de épületek és NPC-k egy időre elérhetetlenné válhatnak.
 • 3 különböző küldetés: Events (Események), Tasks (Feladatok) és Narrative Quests (Sztoris küldetések). Az eseményeknek lesz pozitív és negatív hatása is, például egy buff, vagy egy természeti katasztrófa. A feladatok csoportjába tartozik a segíts felépíteni valamit, hozzál vigyél dolgokat, szedd össze az alapanyagot. A sztoris küldetések függnek a kasztodtól, fajodtól és a helyszíntől. Rövid sztori alapú küldetésekről van szó.

PVP:
Bővebben a témáról. >> PvP rendszer
Akinek ismerős a Lineage 2 játék, az gyakorlatilag minden tud a rendszerről. A rendszer lehetőséget biztosít a nyílt világú PvP-re, azoknak aki lehetőséget keresnek erre. A játékosok ölhetőek, de a céltalan öldöklés büntetést von maga után. 3 szintje van a rendszernek:

 1. Nem harcoló (zöld jelzés): 
  > Minden játékos zöld jelzéssel kezd.
  Harcoló (lila jelzés):
  > A zöld jelzésű játékosok ha PvP-ben érintett Csatamezőre, Vadászterületre lépnek, akkor lila jelzést kapnak, ami egy darabig akkor is megmarad, ha a területet elhagyták. Ha egy zöld jelzésű játékos megtámad egy másik zöld jelzésű játékost, akkor a támadó lila jelzést kap, vagyis szabadon támadhatóvá válik. A megtámadott fél zöld marad addig, ameddig vissza nem üt, ha visszaütött, lila lesz.
  > A lila jelzésű játékos büntetés nélkül megölhető.
 2. Erkölcstelen (piros jelzés):
  > Ha egy lila jelzésű játékos megöl egy zöld jelzésű játékost, akkor piros, erkölcstelen kategóriába kerül. Esély van rá, hogy az erkölcstelen játékos halála esetén eldob felszerelési tárgyakat, illetve nyersanyagokat. A zöld jelzésű játékosok szabadon támadhatják a piros, erkölcstelen játékosokat, megmarad a zöld jelzésük.

Fejvadászat:
A játékos fejvadász címkét szerezhet magának fejvadász küldetés felvételével, amit egy legalább 4.es szintű Katonai Csomóponton található. A fejvadászok látják az erkölcstelen játékosokat a térképen.

Karavánok:
Bővebben a témáról. >> Karaván rendszer
A Karaván rendszer egy Open World PVP rendszer, ami nagy hasznot hozhat, de veszélyeket is rejt magába. A karavánok megkönnyítik az áruk szállítását, több játékos áruit lehet vele egyszerre szállítani és csak két Csomópont között haladhatnak. 

Kastély ostroma:
5 Guild kastély létezik a játékban, a Guild-eknek lesz lehetőségük arra, hogy ezeket a kastélyokat megostromolják. Havonta egyszer lehet ostrom alá venni.

Node (Csomópont) ostroma:
A Csomópontok ostroma is egy PVP esemény. A felkészülési idő 2-5 nap. Ha sikeres a támadás, a Node elpusztul és 0. szintre esik vissza. Ha a támadás sikertelen, akkor 20-50 napig nem lehet ostromot hirdetni.

Guild háború:
Bővebben a témáról. >> Guild rendszer
A guild-ek háborút indíthatnak egymás ellen, amely szintén egy nyilatkozattal indul. Több guild ellen is lehet háborúzni. A fejlesztők céljai közé tartozik, hogy a Guild háborúknak több értelmet adjanak, magasabb kockázatért, több jutalmat a győztes félnek. A guild házak és erődök központi szerepet fognak ebben játszani.

Housing:
Bővebben a témáról. >> Housing


3 típusú ház típus lesz elérhető a játékban, az apartman, a birtok és a statikus ház a Node-on belül. Minden háztípusnak megvan az értéke a Node melyik szintjétől elérhető. Az elérhető házak erősen korlátozva lesznek, leginkább 1 per accountra/szerverre.

 • Az apartman akkor elérhető, ha a Node polgármestere úgy dönt, hogy az üres helyre ilyen típusú épületet építtet. 
 • A statikus házak a Node-on belül mindenki számára láthatóak, a tulajdonos jogokkal rendelkezik, ki léphet be, mit tehet az épületben és természetesen a dekoráció is elérhető. A Node szintjével a ház is változik.
 • A birtokok a Node területén található megvásárolható területek. A birtokok különféle épületekkel rendelkezhetnek, amit a játékos választhat ki. Magyarul egy mini gazdaság alakítható ki ezeken a részeken.
 • Mindhárom típus berendezhető és funkciókkal rendelkező tárgyakkal felszerelhetőek, valamint a kozmetikai tárgyak is kerülhetnek ide.
 • A Node pusztulása után megmaradnak a tervrajzok, a berendezési tárgyak, alapanyagok, nem kell mindent elölről  kezdeni.

Mester kasztok és Szakmák:
Bővebben a témáról. >> Gyártás és szakmák


A játékosoknak a Mester kasztok lehetővé teszik, hogy egy, vagy több szakma mesterei lehessenek. Három nagy típus különböztethető meg:

 • Gathering (gyűjtögetés)
 • Processing (feldolgozás)
 • Crafting (gyártás)

Szakmák:

Természetesen egy karakter nem lehet minden ágnak a mestere. Azok a játékosok, akik mindenhez érteni szeretnének, alt karakterekkel tudják ezt megoldani, ahogy más mmo esetében. A szakma kiválasztása nem befolyásolja a karakter alap tulajdonságait. A 3 mesterség további szakmákra bomlik (:

 • Gathering professions: Farming (mezőgazdaság), Taming (szelídítés), Lumberjack (favágó), Fishing (halászat), Herbalism (gyógynövények), Mining (bányászat)
 • Processing professions: Smelter (finomító), Sawyer (ács), Animal husbandry (a jelentés valószínűleg a bőrök nyúzására fog vonatkozni)
 • Crafting professions: Alchemy (alkímia), Armor smithing (páncél gyártás), Weapon smithing (fegyver gyártás), Blacksmithing (kovács), 
  Cooking (szakács)

A gyártott páncélok hasonló értékekkel rendelkezhetnek, mint egy magas szintű Raid Boss-ból kiesett páncél. A befogott állatokat lehet majd szaporítani.

Nyitott fejlesztés:


Az Interpid Studio nyitott (átlátható) fejlesztési megközelítést alkalmaz, ahelyett, hogy a sajtó felé jól előkészített közleményeket és interjúkat tennének közzé.

Nem válaszolok fórumon. Nem válaszolok a sajtónak. A játékosainknak válaszolunk; és igyekszünk minél átláthatóbbá tenni a fejlődésünket; és időben bemutatni azt. – Steven Sharif CEO

Úgy gondolom, hogy egy olyan korban élünk, ahol könnyű átláthatónak lenni, ha nincs titkolnivalód. A hátránya, ha olyan dolgot mutatsz be, ami még nincs kész, nem befejezett termék, a nézőre hárul, hogy megértse ezt a tényt. – Steven Sharif CEO

Nyilvánvaló, hogy a fejlesztésnek vannak olyan elemei, amit nem fogunk bemutatni, például a játék lore-ja, és néhány működési mechanikája, nehogy elrontsuk a megjelenésre a játékélményt. – Steven Sharif CEO

Fizetési modell:


Az Ashes of Creation fenntartását Előfizetés modellel oldják meg.

 • Nem lesz doboz ár.
 • A havi előfizetés a szokásos 15 dollár
 • Nincs P2W, csak kozmetika

Kiegészítők:

Negyedévente szeretnének kiegészítőket hozzáadni a játékhoz.

 • A kiegészítők nem kerülnének többe, mint egy normál előfizetés. (Akinek ketyeg az előfizetése, hozzáfér a kiegészítőkhöz is.)

Sok rendszer moduláris volta miatt nem túl nehéz rendszereket újratervezni és új dolgokat hozzáadni…Azt tervezzük, hogy negyedéves/havi ciklusokban adjuk a játékhoz az új tartalmakat. – Steven Sharif CEO

A nagy negyedéves tartalmi frissítések ciklusa jó nekünk, és ahogy említettem, a moduláris rendszer lehetővé teszi, hogy kisebb tartalmú havi frissítéseket mutassunk be a világhoz. – Steven Sharif CEO

Az Előfizetési modell egy szerződés köztünk, mint Stúdió és köztetek srácok: rendszeresen érkeznek a frissítések és új fejezetek; és az előfizetés teszi elérhetővé a tartalom elérését. – Steven Sharif CEO

Kiadók:

A játéknak az Észak-Amerikai (NA) régióban nem lesz külön kiadója, saját hatáskörben oldják meg az Interpid Stúdióval.

Az Európai, Orosz és egyéb területeken a my.com (mail.ru) biztosítja a játék terjesztését. Az Interpid Stúdió 100% kreatív kontroll alatt tartja az Ashes-t, a my.com és a mail.ru csak a terjesztésért felelős, vagyis nem tudnak P2W-t varázsolni a játékból. A fejlesztő, vagyis az Interpid Stúdió így jobban tud a játékra koncentrálni, az említett cégek meg a terjesztéssel. 

Update: 2020. augusztus 21-én valóra vált egy remény: az Intrepid bejelentette, hogy felbontották a szerződést a my.commal. Ebben a zónában is az Intrepid gondoskodik majd a kiadásról és üzemeltetésről. Cikk erről: Byedotkom!

Az Óceáni és Délkelet-Ázsiai régióknak jelenleg nincs kiadója. Az Óceáni területeken való terjesztést lehet, hogy megoldják stúdión belül.

Mikrotranzakció:

Az Ashes of Creation rendelkezik mikrotranzakciós rendszerrel, vagyis bolttal, ahol valós pénzért kozmetikai dolgokat vásárolhatunk. A megvásárolható tárgyak, skinek, bármi csak kozmetikázásra valóak, semmilyen olyan értéket nem adnak a játékhoz, amivel előnyt lehet szerezni. Ezekkel a tárgyakkal kereskedni sem lehet, és nem lehet elajándékozni. 

Művészeti Stílus:

Az Ashes of Creation valósághű grafikával fog rendelkezni, mint a legtöbb nyugati játék. Nem lesz túl stilizált, vagy „cartoon”-os. Az Alpha 1-ben szereplő összes elemet az Interpid Stúdió hozta létre.

Művészeti hatások:

 • Aelean faj építészeti stílusa a francia középkori stílushoz hasonló
 • A Pyrian faj építészeti stílusa a görög-római stílushoz hasonló
 • Az Empyrean-oknak van egy erős görög-római hatása
 • A Py’Rai faj Navajo indián hatásokkal rendelkeznek. Építészetük erdei ihletésű.
 • A Vek faj mezoamerikai hatásokkal rendelkezik. 
 • A Niküa fajnak polinéz hatása van. 

Lokalizáció:

A szerverek nyelvi része nem lesz zárt. Európában különféle szerverek lehetnek nyelvtípus alapján. A startra jelenleg német, francia és orosz nyelv lesz választható, később tervezik az olasz, lengyel és spanyol nyelv bevezetését. 

Platformok:

A játék Windows platformra fog megjelenni.

 • Konzol támogatás később kerül hozzáadásra
 • Natív Linux támogatás lehetséges a jövőben

Teljesítmény:

A játék megjelenéséhez képest egy 5 éves gépen el fog futni a játék. A grafikai beállítások elég nagy skálán mozognak majd, így mindenki megtalálja majd a gépének megfelelő grafikát. 

 • Nagy skálázási lehetőség grafikai beállításoknál
 • Motion blur: ki/be kapcsolható lesz
 • Nagy tömegek megjelenítésénél dolgoznak egy megoldáson, amivel butíthatóak a karakterek

Játékmotor:

UPDATE 2021.12.23: Az élő stream-ben megtörtént a hivatalos bejelentés arról, hogy a játékot átkonvertálják UE 4.2-ről UE 5.-ös motorra.

Az Ashes of Creation az Unreal Engine 4-es verzióját használja. A háttér rendszer hálózati kódjára a sajátjukat alkalmazzák, amivel megvalósíthatóvá válnak az ostromok és egyéb csapatos tevékenységek. 

Az Unreal motorral nagyon gyorsan lehet haladni…Összehasonlítva a többi játékmotorral, ami itt egy óra megcsinálok, más motorral 8 óra lenne. – Jeffrey Bard

Szerverek:

A következő régiók készülnek el startra:

 • NA – Észak-Ameriaki
 • EU – Európai
 • SEA/OCE – Kelet-Ázsia és Óceánia
 • Minden más régió még nincs eldöntve, de vizsgálják a lehetőségeket, lásd Dél-Amerika

Szerverekről információk:

 • A szervereken nem lesz régiózár, se IP blokkolás. 
 • A szerverek populációja maximalizálva lesz, vagyis nem Mega-Szerverekkel üzemel a játék.
 • Szerverenként az online játékosszám maximum 8-10 ezer fő lehet egy időben.
 • Mivel nem régiós (mega-szerverek) szerverek vannak, így layer-ek, shardok sem lesznek. 
 • Nem lesz külön Role-Playing (RP) szerver, se PVE, se PVP.
 • A játékosok, a fiókjukat át tudják költöztetni az Interpid Stúdió és a my.com között.

Szinkronok:

Az NPC-k hangokkal is üdvözölhetnek.

 • Szinkronos küldetéseket nem terveznek. 

Védelmi rendszerek:

A szokásos megoldásokkal fog rendelkezni a játék, vagyis figyelik a játékosok tevékenységét, és ha valakit rajtakapnak csaláson, bot-oláson, arany kereskedelmen, akkor megkapja a bann-t.

Két faktoros autentikáció: Az Alfa 1 verzióhoz hozzáadva.

Addon-ok:

Nem terveznek addon támogatást a játékhoz. 

 • A fejlesztők nem szeretnék, ha addon-ok kellenének a világ felfedezéséhez.
 • A DPS mérő eszközök negatív hatással bírnak. (Lesznek táblák, amelyek mutatják az egyéni teljesítményeket.)
 • A játék API-jának megnyitása még megfontolás tárgyát képezi. Elég UI variálási lehetőséget tesznek a játékba, így nem fognak addon-ok kelleni, de lehet később ezen az elképzelésen még változtatnak.

Mérföldkövek:

 • 2015 decemberében vettél fel az első embert.
 • 2016 februárban kezdtél el fejleszteni az Ashes of Creation-t.
 • 2016 december 10.-én lőtték fel a hivatalos honlapot és a projektet.
 • 2017 január 18.-án nyílt meg a hivatalos Discord.
 • 2017 május 2.-ám a Kickstarter kampány beindításakor 750.000 dollár adományt kaptak.
 • 2017 június 3.-án zárult a Kickstarter kampány, amivel összesen 3.271.809 dollárt gyűjtöttek 19.576 támogató segítségével.
 • 2017 június 21-én indult a Summer crownfunding kampány.
 • 2017 július 22.-én zárult le a kampány, 2.485 támogatóval.
 • PAX WEST 2017: 2017. szeptember 1-4. között
 • 2017 december 15: Alpha 0 ütemterve
 • GDC 2018: 2018. március 19-23. között
 • PAX EAST 2018: 2018. április 5-8. között
 • 2018 augusztus 15.: Az Interpid csomag utolsó vásárlási napja, amivel az Alpha 1-re be lehetett kerülni
 • GAMESCOM: My.com-al együtt 2018. augusztus 20.-án
 • 2018 augusztus 27.: Már 100 fejlesztő dolgozik a játékon
 • PAX WEST 2018: 2018. szeptember 1.-én
 • Ashes of Creation Apocalypse BR: 2018. október 19.-én
 • 60 fejlesztő dolgozik már a játékon a San Diego-i irodában

Teljesítmények:

 • A Kickstarter legnagyobb finanszírozású MMORPG játéka.
 • A Kickstarter #7 leginkább finanszírozott játéka.
 • A leginkább várt MMO – MMORPG.COM legjobbja 2017-ben
 • A leginkább várt korai hozzáférés MMO játékoknál – MMOs World
 • GAMESCOM 2018: Legjobb független játék
 • GAMESCOM 2018: Legjobb online játék

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.