Byedotkom!

Ahogy ígértem, megpróbáltam összefoglalni a tegnapi nagy örömködés okait. 🙂

Miről van szó?

2020. augusztus 21-én valóra vált egy remény: az Intrepid bejelentette, hogy felbontották a szerződést a my.commal. Erre a 2018-as év nyara, egészen pontosan a gamescomos bejelentés óta vártunk, akkor derült ki ugyanis, hogy az eredeti, saját európai és orosz kiadásra vonatkozó tervek helyett az Intrepid (nem kis részben az új európai törvények és a GDPR miatt, mely 2018. május 25-én lépett életbe) egy már jelen lévő, létező európai infrastruktúrával rendelkező kiadó segítségét készül igénybe venni. Ez volt a my.com (az oroszoknál mail.ru, jelenleg már my.games).

Mi a gond a my.commal?

Az európai játékosok döbbenten fogadták ezt, és a létező összes platformon elárasztották a srácokat azzal, milyen rossz a my.com reputációja az eddigi tevékenységük alapján. Ha esetleg nem ismernétek őket, olyan, zömében ingyenesen játszható, de az általános vélekedés szerint erős p2w bolttal rendelkező alkotások fűződnek a nevükhöz, mint a Revelation Online, vagy a Skyforge (a teljes portfolió megnézhető itt). Ha ez nem lenne elég, a cég hírhedt borzasztó supportjáról, rettenetesen vacak szervereiről és gyanús launchereiről, amik különböző malware/spyware szerverekre küldözgetnek adatokat.

Mint kiderült, Stevennek halvány fogalma sem volt minderről, ő egy európai kiadót keresett – valljuk be, a kínálat nem túl fényes, a my.commal a nem kevésbé hírhedt Trion és Gameforge versenyezhet a kívánt szerverpark-méretben, de ők nem mentek bele Steven egyik alapfeltételébe, vagyis abba, hogy csak kiadói jogokat kapnak, a játékba semmilyen beleszólásuk nem lesz. A my.com, ki tudja, miért, ezt elfogadta, így gyakorlatilag ők voltak az egyetlen opció. Steven döntési helyzetben volt, hiszen akkor még nem tudtak arról a bizonyos netkód-hibáról, a megjelenést korábbra tervezték, és egy európai leányvállalat felhúzására sem idő, sem pénz és energia nem lett volna akkoriban (ne feledjétek, a cégek egy apró GDPR-szabálysértésért eurómilliós büntetést kaphatnak adott esetben).

A szerződés megköttetett, mi pedig kénytelenek voltunk lenyelni a békát, vagy dönteni arról, az amerikai szervereken fogunk-e játszani. A my.com emberei megjelentek a hivatalos Discordon, Stevennel közösen megtettek mindent, hogy csillapítsák a kedélyeket, a cég összeeszkábált egy oldalt a játéknak (bár a portfoliójukban nem tüntették fel), lassan a vásárolható csomagok is elérhetővé váltak. Jó ideig így ment ez, sajnos nem problémamentesen, a my.com-on regisztráltak például nem tudtak külön havi skineket vásárolni, pár hónapja pedig teljesen eltűntek a csomagok is az oldalról.

Az új remény

Természetesen sok kérdés irányult a fentiekre, a figyelmeseknek az is feltűnhetett, hogy a my.com-emberkék elpárologtak a hivatalos Discordról. Az Intrepid híreket ígért augusztusra, a remények pedig új lökést kaptak most augusztus 20-án egy hirdetéssel, melyben az induló európai irodába kerestek embereket. Ez tulajdonképpen megalapozta az augusztus 21-i bejelentést, amit már olvashattatok – az Intrepid és a my.com útjai elváltak, Európában és az oroszoknál is saját kiadásban fut majd a megjelenés, Amszterdamban nyitnak egy irodát.

A Discord felrobbant, a Twitter felrobbant, a Facebook felrobbant, minden tele volt boldog európai játékosokkal – azt hiszem, ez volt a stúdió első olyan döntése, ami gyakorlatilag 100%-os sikert aratott. A pontosabb részleteket a közeljövőben tudjuk majd meg.

Mi van, ha már regisztráltam a my.comnál?

Bárhol felmerült a kérdés, Running és én is mindig azt javasoltuk, hogy egyelőre az Intrepidnél csináljatok fiókot, a my.com-hoz akkor nyúlunk, ha feltétlenül szükséges. Ennek ellenére biztosan lesztek páran, akik a my.com-nál regisztráltak, nekik hasznosak lehetnek az alábbiak. Vegyétek figyelembe, hogy az átadási folyamatnak idő kell, közben sok infó jön majd még. Amit eddig tudunk:

  • a következő hetekben kiderül, hogyan telepíthető át egy my.com-fiók az Intrepidhez
  • minden megvásárolt cucc és megszerzett achievement megmarad
  • ha mindkét helyen van fiókod, a supportnak kell majd jelezni, hogy vonják össze őket, ha ezt szeretnéd (ez valószínűleg akkor érdekes, ha mindkét oldalon vásároltál valamit, egy üres my.com-os fiók migrálásának nem sok értelmét látom)
  • ha rendelkezel my.com-tól vásárolt Ashes-csomaggal, és szeretnél valamilyen skint, amit a hiba miatt nem tudtál megvásárolni annak idején az akkor aktuális havi kínálatból, a intrepides support segít beszerezni, amennyiben valóban jogosult vagy rá
  • az európaI és orosz szerverekre mindenki az intrepides fiókjával léphet majd be
  • nyelvi lokalizáció és support továbbra is lesz, jelenleg német, orosz és francia van tervben, később nagy eséllyel a spanyol is bekerül (magyarról ne is álmodjatok sajnos, nagyon kicsi piac vagyunk ehhez)
  • ha nem akarod áthozni a my.com-fiókodat az Intrepidhez, már vásároltál csomagot és pénzvisszatérítést szeretnél, a my.com supportjánál jelezheted
  • a személyes adatok a migráció folyamán átkerülnek az Intrepidhez, illetve a my.com supportjánál jelezheted, ha azt szeretnéd, hogy ők töröljék ezeket
5 2 votes
Article Rating
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.
Feliratkozás
Visszajelzés
guest

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
SANTANTICA

+++

Running

Egy nagy problémaforrás letudva. 😀